Af van depressiviteit met voeding / leefstijlbegeleiding

Een op de tien 40- tot 50-jarigen geeft aan het afgelopen jaar depressief te zijn geweest. Ruim 1 miljoen mensen in totaal heeft in 2015 zelf aangegeven een depressie te hebben gehad. Een groot deel krijgt hiervoor anti-depressiva voorgeschreven. (Bron: CBS) Maar wist je dat anti-depressiva alleen de symptomen bestrijden/verlichten en niet de klachtenoorzaak wegnemen zodat andere chronische aandoeningen kunnen ontstaan.

Depressie symtomen zijn:

  • Depressieve stemming (of geprikkeldheid bij kinderen en jongeren) gedurende vrijwel de gehele dag, bijna elke dag.
  • Duidelijke vermindering van interesse voor of plezier aan (bijna) alle activiteiten, gedurende vrijwel de gehele dag, bijna elke dag.
  • Onopzettelijk, duidelijk gewichtsverlies of onopzettelijke gewichtstoename, of een af- of toename van de eetlust. Bij kinderen kan er sprake zijn van het uitblijven van de verwachte gewichtstoename.
  • Slaapklachten: niet (voldoende) kunnen slapen, te veel moeten slapen, bijna elke dag.
  • Psychomotorische gejaagdheid of geremdheid, bijna elke dag.
  • Vermoeidheid of verlies van energie, bijna elke dag.
  • Gevoelens van waardeloosheid, of ernstige c.q. inadequate schuldgevoelens.
  • Vermindering van het vermogen om te denken, zich te concentreren, of besluiteloosheid.
  • Gevoelens van wanhoop, zelfmoordgedachten, fantasieën over zelfmoord zonder specifieke plannen, een zelfmoordpoging of een specifiek plan voor zelfmoord. Niet alleen de vrees dood te gaan.

Bij een depressie geldt als regel dat hier pas van wordt gesproken als gedurende twee volle weken bepaalde symptomen meer wel dan niet aanwezig zijn.

Voor de meeste mensen met depressieve klachten geldt dat je met voeding, suppletie van vitamines en mineralen, zonlicht en met beweging de klachten kunt verminderen danwel kunt verhelpen. Daarnaast zal ook gekeken moeten worden naar vitaliteitsfactoren zoals fysiek gestel, sociale omgeving maar ook medicatie die depressieve klachten kunnen veroorzaken.

Mijn klant Irene kwam bij mij met de hulpvraag om af te vallen en vooral niet meer last te hebben van haar jaarlijkse herfst- cq winterdip. Ze kreeg vaak last van depressieve klachten, werd jaarlijks in september / oktober ziek en voelde zich erg geprikkeld.

Ze is tijdens de leefstijlbegeleiding vanuit de praktijk Geniet van Gezond 6 kg afgevallen en het belangrijkste was haar ervaring “Ik voel en voelde me al snel tijdens de begeleiding van Monica zoveel beter en ik had nauwelijks nog last van de winterdip”. Ze is de laatste 2 jaar, sinds de leefstijlbegeleiding, niet meer ziek geweest, haar gewicht blijft stabiel en ze heeft veel meer energie gekregen om leuke dingen te ondernemen. Lees verder de blog over Irene’s leefstijlbegeleidingstraject en andere blogs over de leefstijlperikelen van Irene

Zie andere klanten ervaringen

Neem contact op

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aanmelden GLI