Af van buikvet met voeding / beweging en ontspanning

Je hebt vet over je hele lichaam, dit is (in een bepaalde mate) nodig om onder andere je weerstand op peil te houden. Body builders die zichzelf “droog”willen trainen, zullen minder weerstand hebben doordat ze zo weinig lichaamsvet hebben. Daardoor zijn ze vatbaarder voor ziektes.

Naast dat vet belangrijk is voor de weerstand kent het zeker ook nadelige kanten. Bij te veel vet gaan de nadelen opspelen. Te veel lichaamsvet leidt tot ontstekingshaarden, hormonale disbalans, vertraging van de stofwisseling etc.

Het % vet dat je in je lichaam kan hebben, voor een goede gezondheid, is afhankelijk van:

  • het geslacht,
  • de leeftijd en
  • de locatie.

Vrouwen mogen meer lichaamsvet hebben dan mannen, omdat vrouwen gebouwd zijn om als een soort van stootkussen te functioneren om de te baren kinderen te kunnen beschermen. En hoe ouder je wordt, hoe hoger het  vet % komt te liggen dat nog in de gezonde range valt, daar spiermassa steeds minder wordt.

Naast het vet% dat over het hele lichaam is verdeeld bestaat ook het vet dat tussen de organen zit en wat kan zorgen voor leververvetting, verhoogde bloeddruk en cholesterolproblemen. Dit wordt wel het visceraal vet genoemd, het buikvet of het gevaarlijke vet genoemd. Je kunt dit zien als de appelvorm figuur naast de peervormfiguur die het vet meer op de heupen en de billen heeft. Deze moet ongeacht leeftijd of geslacht, onder de 9 liggen. Dit is het vet wat als stootkussen fungeert tegen beschadiging van de organen.

Vanmorgen de case van een klant, die na 4 weken begeleiding met voedingsvoorlichting (3 sessies) en personal training (ook al ben je 69 jaar :-)) 3 kg in lichaamsvet is kwijtgeraakt en 1 puntje weer gezakt is met visceraal vet. Ze heeft haar voedingspatroon drastisch gewijzigd en is meer gaan bewegen. Ze komt van ver met haar gewicht van 113 kg, met 49% vet% en visceraal vet van 16, nu gelukkig naar 15. Ze heeft het doel om op 10 mei 6 kg af te zijn gevallen zonder crashdieten zodat je ook echt van je vet afkomt, waardoor ze wellicht ook van haar bloeddrukpillen af mag. Ze heeft door deze veranderde leefstijl, in ieder geval de voorheen verhoogde suikers (prediabetes) onder controle.

Haar veranderingen die hebben geleid tot minder lichaamsvet en visceraal vet:

  • 3 maaltijden op een dag eten die koolhydraatarm zijn. Waarbij ze rekening heeft gehouden met een betere vertering van koolhydraatbronnen in de ochtend en in de avond zich zoveel mogelijk te beperken tot eiwitten en vetten.
  • Weg te blijven van koeken, snoep en andere snacks
  • Met mate eten en met regelmaat. Dus op tijd ontbijten, lunchen en avondeten. Te laat in de avond eten zorgt voor slechte vertering.
  • Dagelijks minimaal een half uur bewegen en te streven naar een uur. Afwisseling in soorten beweging, cardio en krachttraining (doet ze gewoon thuis met mijn voorgestelde, afwisselende workouts)

Haar evaluatie na 3 consulten met voorlichting over koolhydraten, eiwitten en vetten en met personal training was positief. “Ik ga door op de (goede) weg, zoals Monica me heeft gewezen”, is haar doel die haar op een terugkomconsult op 10 mei zal gaan leiden naar die 6 kg er af en hopelijk af van de bloeddrukpillen.

Niet onbelangrijk, het werd ook nog eens vergoed door de zorgverzekeringsmaatschappij, daar dit valt onder gewichtsbeheersing onder begeleiding van een bgn-voedingsdeskundige. Ze heeft de eerste complimenten al op zak van de praktijkondersteuner. Ik vind het een knappe prestatie om op zo’n leeftijd nog je leefstijl te veranderen, toppie! Ben apetrots op haar!

Lees ook andere ervaringsverhalen

Neem contact op

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aanmelden GLI