Zelfmanagement van auto-immuunklachten

Wist je dat auto-immuunziekten vaak zelf goed zijn te ‘managen’ door verandering in leefstijl.

Allereerst de definitie van Wikipedia voor een auto-immuunziekte: ‘De auto-immuunziekte ontstaat doordat het immuunsysteem lichaamseigen cellen en stoffen als lichaamsvreemd ziet. Het lichaam gaat dan antistoffen tegen de eigen weefsels vormen. Auto-immuunziekten kunnen worden ingedeeld in orgaanspecifieke (zoals Hashimoto, Graves,  Diabetes 1, Addison, Coeliakie, Crohn en in mijn geval Uveïtis en psoriasis) en gegeneraliseerde auto-immuunziekten (reuma, Bechterew ea)  lees verder

Het immuunsysteem beschermt het lichaam tegen infecties en kanker. Bij auto-immuunziekten verloopt die bescherming niet goed en is overactief. Het lichaam maakt antistoffen of anticellen tegen eigen weefsels, alsof deze lichaamsvreemd zijn. Een overactief immuunsysteem merk je aan bijvoorbeeld je darmen, als je spijsvertering niet goed verloopt of je last hebt van voedselintolerantie. Verder kun je last hebben van vermoeidheid, pijnlijke gewrichten, spierzwakte, een slechte huid, schimmelinfecties zoals Candida, en allergieën. Ook zie je vaak dat het tandvlees ontstoken raakt en je snel aften krijgt in je mond.

Vijf tips om het immuunsysteem weer goed en niet overactief te laten werken?

  • Eet voldoende (liefst biologische) groente en fruit, hier zitten de meeste vitamines en mineralen in die je lichaam echt dagelijks nodig heeft
  • Vermijd suikers en zorg dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft
  • Matig alcohol, koffie en andere oppeppers, om de hormoonbalans in je lichaam goed te houden
  • Zorg voor ontspanning. Ga op tijd naar bed, vermijd teveel prikkels zoals facebook ea social media
  • Drink de hele dag door water, minimaal 1,5 liter

Dit zijn  slechts 5 tips voor een goed werkend immuunsysteem. Er zijn nog veel meer veranderingen in leefstijl door te voeren,  ik heb me echter beperkt tot de basis regels voor een gezonde darmflora en daarmee een gezond werkend immuunsysteem.

Wil je lezen van mijn ervaring met een chronische auto-immuundoening die is overwonnen met een drastische verandering in leefstijl, zoals onder andere het mijden van suikers/ dagelijks sporten en het zorgen voor ontspanning, lees dan verder.

Als jij jouw ervaring met het overwinnen van chronische auto-immuunklachten op mijn site wilt delen, dan stel ik dit zeer op prijs.

Het mooie is, met een gezonde leefstijl dat je immuunsysteem versterkt, zorg je ook nog eens dat de kilo’s er af vliegen. In  mijn geval ben ik 14 kg afgevallen door deze leefstijlswitch. Wil jij dit ook?

Meer info

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aanmelden GLI