De kookworkshop “Lunch zonder dipje” heb ik in 2014 gevolgd, om mijn holistische kijk op gezondheid en vitaliteit te verbreden. Dit keer is de workshop niet door mij begeleid 🙂
Het had als doel om bagage mee te krijgen om te ‘lunchen als een edelman’ en kennis te vergaren om met voeding een bijdrage te leveren aan de gezondheid en het welzijn. Deze doelen zijn direct goed geslaagd. Het was heerlijk en ik was voldaan. Daarnaast heb ik zeker nieuwe handvaten opgedaan voor mijn vitaalcoachpraktijk. Wil je weten welke, neem dan contact met me op.
5-elementen Voedingsleer
De theorie achter deze kookworkshop is om voeding te bereiden volgens de 5-elementen voedingsleer. Door alle 5 de elementen (hout, vuur, aarde, metaal en water) te gebruiken in het voedingspatroon zorg je er voor dat de 5 bijbehorende organen (lever, hart, milt, longen en nieren) in balans en gezond blijven. De spijsvertering wordt daarmee versterkt, d.w.z. geen opgeblazen gevoel, vermoeidheid na het eten etc.
Een korte uitleg
Stel je voor dat er in je buik een vuurtje brandt (je spijsverteringsvuur) en daarop staat een grote pan deze representeert je maag en milt. Alles wat je in die pan stopt wordt omgezet in energie. Energie voor je vertering, energie voor je organen en voor je eigen energielevel waardoor je in staat bent de dingen te doen die je wilt doen. Je kunt er ingrediënten in stoppen die kort nodig hebben om te verteren maar ook ingrediënten waar het vuurtje wat meer moeite voor moet doen. De visie van 5 elementenvoeding is… zorg ervoor dat je spijsvertering zo min mogelijk moeite hoeft te doen voor de vertering des te meer energie is er over voor de rest. Dat betekent concreet dat je in je pannetje beter lauwe of warme ingrediënten kunt doen dan ijskoude. Logisch toch? Je begrijpt dan misschien ook dat het weinig zin heeft om een lege pan op het gas te zetten dan een pan waar iets inzit. Je ontbijt overslaan is vergelijkbaar met een lege pan op het vuur zetten 🙂 (bron: 5elementenkoken.nl)
Niet westerse zienswijze
- Sla je ontbijt niet over. Het heeft geen zin een leeg pannetje op het vuur te zetten.
- Yoghurt valt onder het element Hout en is van zichzelf zuur, is slijmvormend en koelt het lichaam af. Als je alleen al kijkt naar het thermische effect dat yoghurt op je lichaam heeft (het koelt af) dan begrijp je dat dit niet het meest ideale voedingsmiddel is om in je pan cq je buik te stoppen om energie van te krijgen. Dus matig of mijd yoghurt. Doordat de spijsvertering het zwaar heeft met het verteren van de yoghurt zal weinig ‘hitte’ of energie (Qi) overblijven om vetten te verteren. Gewichtsvermindering zal om deze reden minimaal kunnen zijn.
- Zuivel zorgt voor teveel slijm in je lichaam wat vaak leidt tot verkoudheid en hoesten, brood geeft ‘damp’ in je lichaam, het maakt te vochtig en rauwkost zorgt, zeker in de winter en bij mensen die veel zitten en denkwerk doen, voor o.a. concentratie en spijsverteringsproblemen.
- In de chinese voedingsleer hebben warme, gekookte maaltijden de voorkeur boven zuivel, broodmaaltijden of rauwkost. Haal de eiwitten uit andere bronnen dan zuivel zoals uit avocado, linzen, quinoa of amandelen.
We konden zelf in kleine groepjes de verschillende maaltijden voor de lunch bereiden onder een toeziend oog van Jutta Koehler (voedingsconsulent 5-elementenvoeding) en Rob Wakelkamp (kok van het vegetarisch eethuiseet de Zon, in Den Haag). De maaltijden:
- gierst-tofu burger met guacamole
- couscous met geroosterde groenten
- linzen met citroen en olijven
- hummus (mogelijk in verschillende varianten)
- pompoen in ‘n winterjasje
- bietensalade met vegetarische spekjes (gerookte tofu)
- saladesaus (sojanaise)
Een impressie
Hoe veelzijdig en vol met voedingsstoffen in vergelijking met een bruine boterham met kaas en een glas melk 🙂
Als je wilt reageren stel ik dit erg op prijs. Vul aan, verbeter me en zeg wat je er van vindt onder in de blog. Ik en ook mijn lezeres zullen dit op prijs stellen. Bedankt voor je reactie en veel leesplezier!