Granola, glutenvrij

Deze granola is een heerlijk en verantwoord alternatief voor de ontbijtprodukten die in de supermarkt te verkrijgen zijn en vaak vol met suikers zitten, zoals Cruesli, Frosti, Loops, Muesli. Ook als tussendoortje is een handje granola lekker. De granola in dit recept bevat havermout dat zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel, en quinoa dat vol goede eiwitten zit. Daarnaast kent het geen geraffineerde suikers, gluten en e-nummers. Mijn tip: Eet dagelijks maximaal  1 broodmaaaltijd en kies vaker voor havermout bij het ontbijt.granola

Ingredientën

  • 75 gram havermout
  • 100 gram quinoa
  • 45 gram zaden en pitten
  • gemengde noten
  • 80 gram gedroogd fruit
  • 70 ml appelsap
  • 2 el extra vierge olijfolie

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Hussel de havermout, quinoa, zaden, pitten en de noten door elkaar in een kom
  3. Voeg hier het appelsap en de olijfolie toe en roer het geheel nogmaals goed door
  4. Verdeel dit mengsel over een bakplaat en rooster de granola in ongeveer 15 minuten goudbruin in de oven
  5. Meng het tussentijds door elkaar zodat alle kanten geroosterd worden.
  6. Laat het afkoelen voor het gebruik
  7. Snijd zonodig het gedroogd fruit in kleinere stukken en voeg dit toe aan de geroosterde en afgekoelde granola

Mijn ervaringen zijn dat het lekker is door de yoghurt en als garnering van groentesapjes. In het voedselzandloper kookboek geven ze de tip: zie het ook als vervanger van aardappelen, pasta en rijst.

En let op de kwaliteit van haver. Op de verpakking van haver moet staan dat deze glutenvrij is als je glutenvrije haver zoekt, anders kan je er van op aan dat deze gluten bevat. Ook veel gedroogd fruit bevat gluten, kijk op de ingrediënten naar verborgen gluten zoals tarwebloem etc.

Bron: Het Voedselzandloper Kookboek

Wil je een glutenvrije en granenvrije granola, zodat het een koolhydraatarme versie wordt? Kies dan bijvoorbeeld voor 160 gram noten, 40 gram zaden en pitten en 60 gram kokosrasp of kokosvlokken.  Voor de bereiding kan je dezelfde bovenstaande stappen volgen.

Te volgen op social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *