Deze granola is een heerlijk en verantwoord alternatief voor de ontbijtprodukten die in de supermarkt te verkrijgen zijn en vaak vol met suikers zitten, zoals Cruesli, Frosti, Loops, Muesli. Ook als tussendoortje is een handje granola lekker. De koolhydraatrijkere versie van deze granola in bevat havermout dat zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel en een lang gevoel van verzadiging. Daarnaast kent het geen geraffineerde suikers, gluten en e-nummers. Mijn tip: Eet dagelijks maximaal 1 broodmaaaltijd en kies vaker voor andere granen zoals havermout.
Ingredientën
- 75 gram zonnebloempitten
- 75 gram pompoenpitten
- 50 gram sesamzaad
- 25 gebroken lijnzaad
- 150 gram gemengde noten
- 2 el extra gesmolten kokosolie
- 1 opgeklopte eiwit
- Optioneel kruiden naar smaak zoals 1 el kaneel, gember ea
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Hussel de zaden, pitten en de noten door elkaar in een kom
- Voeg hier de gesmolten kokosolie door en evt kruiden en roer het geheel nogmaals goed door
- Spatel het opgeklopte eiwit door de granola
- Verdeel dit mengsel over een bakplaat en rooster de granola in ongeveer 15 minuten goudbruin in de oven
- Meng het tussentijds door elkaar zodat alle kanten geroosterd worden.
- Laat het afkoelen voor het gebruik
Mijn ervaringen zijn dat het lekker is door de yoghurt, als garnering van groentesapjes en salades.
Dit recept maak je koolhydraatrijker voor de sporter die dit nodig heeft. Vervang hiervoor 150 gram noten door havermout. En roer 1 el honing door de gesmolten kokosolie zodat het net krokanter wordt. Hier kan je ook nog 2 handjes gedroogd fruit aan toevoegen, in kleine stukjes gesneden.
En let op de kwaliteit van haver. Op de verpakking van haver moet staan dat deze glutenvrij is als je glutenvrije haver zoekt, anders kan je er van op aan dat deze gluten bevat. Ook veel gedroogd fruit bevat gluten, kijk op de ingrediënten naar verborgen gluten zoals tarwebloem etc.