Blij met de Gecombineerde Leefstijl Interventie

In deze blog deelt deelneemster Margriet (niet haar echte naam) haar ervaringen met de deelname aan het COOL-programma van Monica. Het COOL programma is een Gecombineerde Leefstijl Interventie (in het vervolg GLI genoemd). Dit is een leefstijlprogramma dat speciaal voor mensen met gezondheidsrisico’s is ontwikkeld en wordt vergoed via de basisverzekering, dus zonder eigen kosten.

Na een bloeddrukcontrole in september “23 bleek het cholesterol en bloedsuikerspiegel van Margriet veel te hoog. Zo hoog dat ze medicatie zou moeten gaan gebruiken. Dat wilde ze niet. De praktijkondersteuner , het gewicht van Margriet was ook veel te hoog, raadde haar het GLI project aan.  Dit heeft ze met beide handen aangepakt. 

Ontwikkelingen van Margriet

De deelneemster Margriet gaf aan dat haar gewicht in dec”23 naar beneden was, net als haar  cholesterol. En na 3 maanden deelname aan mijn COOL programma bleek ze op mijn weegschaal 5,8 kg te zijn afgevallen en zelfs 9,1 kg in vetmassa, dwz dat ze haar vetmassa heeft omgezet in spiermassa, anders was ze in lichaamsgewicht wel meer afgevallen. En heel blij vertelt ze “Zelfs mijn bloedsuikerspiegel is weer genormaliseerd!”

Ze geeft aan dat ze nog niet is waar ze wezen wil, maar dat ze wel op de goede weg is en blij is met de ondersteuning van het Monica. 

“Ik was (ben) een emo-eter en een gewoonte eter.

Ik heb geleerd om meer af te wisselen in mijn eetpatroon. Mijn groente eet ik niet alleen bij het avond eten maar ook als gezonde snack tijdens mijn werkpauze of thuis op de bank als ik uit mijn werk kom.

Ik drink meer water en thee. En ben heel erg geminderd met mijn cola zero van 2 a 3 glazen op een dag naar 3 x 1 glas in de week.

Gebak en/of koek eet ik al 3 maanden nauwelijks meer. En als ik het wel eet vind ik het heel zoet. Ik heb geen roomijs o.i.d. meer gegeten sinds 3 maanden.”

Nog moeite

Margriet geeft aan dat ze het moeilijk vind om fruit te minderen.

“Ik eet heel graag fruit en vind 1 a 2 stuks op 1 dag best weinig. En het beperken van koffie blijft een actiepuntje, nu drink ik 4 a 5 kopjes per dag.”

Trots zijn

Ze is blij dat ze bij het sporten geen kramp meer in mijn kuit heeft.

“Ik kan mijn been nu ook bij de hiel optillen. (lukte eerst niet). En ik val niet meer om als ik mijn lange broek aan trek. ;-). Het lukt mij steeds beter om de juiste eet-keuzes te maken. Ik ben minder geld kwijt bij de boodschappen omdat ik nauwelijks koek of snoepgoed koop. Mijn grootste maat broeken heb ik uit mijn kledingkast gehaald omdat ze van mijn billen zakken.

Nog werken aan

Ze heeft de komende tijd het actiepunt om extra spier verstevigende oefeningen te doen.

Samengevat

Margriet heeft in het GLI programma geleerd om met kleine aanpassingen in haar eet- en beweegpatroon in 3 maanden tijd al mooie resultaten te kunnen bereiken met afvallen en het verlagen van de cholesterol en daarmee het verminderen van medicijnen.

Meer info over de GLI

Een GLI-programma is geen dieetprogramma, maar een programma gericht op een duurzame gedragsverandering, met meetbare verbetering in de leefstijl.

Het programma is bedoeld voor iedereen vanaf 16 jaar, met een BMI vanaf 25, die gemotiveerd is om het hele programma te volbrengen. Het kent zowel individuele als groepssessies. Gemiddeld is er 1x in de maand een contactmoment.

Om deel te kunnen nemen aan mijn COOL programma heb je een verwijsbrief van de huisarts nodig. Meer info

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aanmelden GLI