Holistische benadering ‘De 5-elementen voedingsleer’

Mijn interesse voor de traditionele Chinese voedingsleer is gewekt. Het volgen van een kookworkshop gegeven door Jutta Koehler, voedingsconsulent volgens de 5/elementenvoeding en TCM bij praktijk Avivan, was de trigger om me verder te verdiepen in de beginselen van deze rijke voedingsleer. Deze is gebaseerd op de ‘Traditional Chinese Medicine (afgekort TCM).

Voedingsconsulente Jutta Koehler citeert, ‘TCM is een een holistische benadering van klachten, dwz er wordt rekening gehouden met alle delen van het lichaam, de emoties en de leefomstandigheden’. Het voedingspatroon volgens deze holistische benadering wordt ook wel de 5-elementenvoeding genoemd. Elk element staat voor een bepaalde voeding, kleur, orgaan, seizoen, emotie enzovoort. Deze holistische benadering sluit nauw aan bij mijn holistische kijk op vitaliteit. Vitaliteit wordt mijn inziens beïnvloed door voeding en  ook beweging, ontspanning, leefstijl en persoonlijke ontwikkeling. In dit geheel zie ook ik dat emoties en overtuigingen een grote invloed hebben op de vitaliteit.

TCM kent vijf basiselementen: hout, vuur, aarde, metaal en water. Door alle 5 elementen in balans te houden spreek je alle 5 de orgaansystemen aan (milt, long, nieren, lever en hart).  Als één orgaan ‘ziek’ is geeft het lichaam signalen af zoals koude ledematen. Om de zieke organen te helpen er weer bovenop te komen kan je voedsel eten dat je weer extra warmte geeft.

Een duidelijk en overzichtelijk schema waar de 5 elementen samenkomen heb ik gevonden via google, nl

tcm overzicht

Bron Zenjabolgtalternatief

Onderstaand een paar mogelijke voorbeelden van onbalans tussen de elementen en de bijbehorende signalen van het lichaam.

Onbalans
Betekenins
Symptomen
Te weinig vuur, die de aarde niet verwarmt
Het hart (vuur) kan de milt (aarde) niet verwarmen
Afkeer van koude, diarree, blaasproblemen, oedeem, vermoeidheid, zwakte.
Te weinig metal; er wordt geen water voortgebracht
De longen (metal) kunnen geen water naar de nieren vervoeren
Kortademig, dorst, zwakke knieën, lage rugpijn, sterk ruikende donkere urine..
Te veel hout, dat de aarde overwoekert
De lever (hout) domineert de milt (aarde)
Hoofdpijn, vermoeide ogen, geen eetlust, pijn in de borst, winderigheid.
Te veel metal, oncontroleerbaar voor vuur
Het hart (vuur) kan de longvloeistoffen (metaal) niet controleren.
Veelvuldig plassen, kortademig, slapeloosheid

Door je voeding aan te passen en te eten volgens de 5 elementen voeding kunnen symptomen worden verholpen. Voor meer info, raadpleeg een gespecialiseerd voedingsconsulent bij jou in de buurt en/of lees het boek: Voeding volgens de vijf elementen van B.Temelie.

Zie ook mijn blog over de eerder genoemde kookworkshop `Lunch zonder dipje`, van Jutta Koehler en Rob Wakelkamp.

 

2 Reacties

  1. Dag,

    Meerdere malen heb ik gehoord over deze voedingsleer en ik vraag mij af of het iets kan betekenen voor mijn diabetes type 2.

    Met vriendelijke groet

  2. Beste Robert, bij diabetes type 2 denk ik als eerste aan koolhydraatarm eten. Voor iedereen kan het eten volgens de 5 elementen helpen als je specifieke klachten ondervindt als kou, warmte, buikklachten, hoofdpijn etc. Wil je weten, wat naast koolhydraatarm eten, het eten volgens de 5 elementen voor jouw diabetes 2-aandoening kan betekenen, dan raad ik je aan een afspraak te maken met een TCM specialist. Als je nog vragen hebt, hoor ik ze graag. Groetjes, Monica

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Boek nu