Top 10 tips Vetverbranding

Je kleding zit weer strakker en je voelt je minder fit. Je kan de verleiding niet weer staan om op de weegschaal te staan terwijl je van te voren al ongeveer weet wat je gaat zien. En toch schrik je.

Herken je dit?

Wat je kan helpen je weer snel fitter te voelen is die knop om te draaien van een koolhydraatverbrander naar een vetverbrander.

Even een korte uitleg van de 2 type verbranders. Het lichaam van een koolhydraatverbrander kan makkelijker koolhydraten (suikers in het lichaam) verbranden, heeft daar ook voorkeur voor. De voorraden koolhydraten in het lichaam zijn sneller op waardoor een koolhydraatverbrander vaker op een dag behoefte heeft aan eten. Het lichaam van een vetverbrander kan makkelijk lichaamsvetten verbranden. We hebben daar bijna allemaal een (te) grote voorraad van, wat er voor zorgt dat je minder vaak behoefte hebt aan eten.

Wil je afvallen en je fitter voelen, dan is het zaak om jouw overtollige vetten te verbranden.

Hoe word jij een vetverbrander?

Ik heb mijn top 10 tips voor het verbranden van vetten op een rijtje gezet.

 1. Eet voldoende en onbewerkte voeding
  Je lichaam fuctioneert pas optimaal als je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Veel mensen hebben een tekort aan bepaalde voedingsstoffen en creëren daarmee een disbalans in het lichaam. Je lichaam wil eerst deze tekorten oplossen voordat het zijn lichaamsvetten kwijt wil.
 2. Eet voeding die de vetverbranding stimuleert zoals pittig eten, eiwitten en, ja echt, goede voedingsvetten zoals olijven, avocado ea . Te veel koolhydraten zorgt dat je een koolhydraatverbrander wordt en daarmee vaak trek in eten behoudt.
 3. Drink genoeg water. Je kunt je vetverbranding stimuleren met het drinken van genoeg water. Drink minimaal 2 liter water per dag op warme dagen. De vetverbranding zal dan sneller werken, waardoor je dus op een makkelijke manier meer vet verbrandt. Water geeft een vullend gevoel en is de perfecte vervanging voor suikerhoudende dranken.
 4. Mijd alcohol. Het vermogen van je lichaam om vet te verbranden wordt door alcohol onderdrukt. Het lichaam kan de energie uit alcohol niet opslaan en geeft daarom de voorrang aan de verbranding van alcohol boven de verbranding van vet, eiwitten en koolhydraten.
 5. Begin de dag goed. In de ochtend hebben je organen de tijd nodig om op volle toeren te gaan draaien. Dit kun je versnellen door zo snel mogelijk een glas water te drinken. En daarna koffie, groene of zwarte thee (max 3 koppen, anders werkt dit stresverhogend). Zo wordt je hele lichaam sneller wakker en begint het veel eerder met vet verbranden. 
 6. Begin na ongeveer 15 minuten met de rest van je ontbijt. Nog beter….
 7. Eet grote maaltijden en drink in bulk. Voor de bloedsuikerspiegel is het goed om vaker kleine maaltijden te eten. Voor vetverbranding is het beter om het gedrag van de paleo mens na te doen, die niet altijd eten had. Plan max 3 grote maaltijden op de dag, zonder tussendoortjes. Je lichaam heeft een voorkeur om koolhydraten te gebruiken als energie ipv vet. En na die rustpauzes tussen de maaltijden en een nachtje slapen zijn de koolhydraten niet meer direct te gebruiken als brandstof. Je gaat automatisch over op vetverbranding. 
 8. Doe aan Intermittent Fasting waarbij je het ontbijt pas neemt in de middag. En eet tussen 12 – 20 u bijvoorbeeld. Na in ieder geval een eetpauze van 14 tot 16 uur. Blijf wel voldoende eten, met name eiwitten en vetten. Als je te weinig calorieën binnenkrijgt, dan zal je lichaam zuiniger omgaan met de energie en zal eerder vet opslaan.
 9. Ga net voor een maaltijd bewegen, ofwel beweeg op de nuchtere maag. Doe dit 30 minuten, waarbij je hartslag ligt omhoog gaat. Daarmee verbrand je jouw vetten in plaats van de koolhydraten. 
 10. Douche koud af. Als je na het douchen koud afdoucht (en dan echt koud), en dan het liefst gedurende een ½ tot 1 minuut, dan zorgt dit ook voor meer bruin vet in je lichaam en daarmee een betere vetverbranding. 

Jij bent uniek en datgene wat bij een ander werkt hoeft niet bij jou te werken. Naast deze tips heb ik nog veel meer tips die toch jou die boost kunnen geven om een vetverbrander te worden.

Wil je hulp om jouw vetten te verbranden en je fitter te voelen, neem dan contact met me op

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aanmelden GLI