De voordelen van bewegen

Bewegen is super belangrijk en super gezond voor je. Dit weet je eigenlijk al. Waarom is bewegen zo belangrijk? Bewegen draagt bij aan een goede gezondheid, een gezond gewicht en het voorkomen van chronische aandoeningen. Sommige bewegingsvormen helpen je bijvoorbeeld om af te vallen, andere zorgen voor een verbetering van je conditie en je hebt ook bewegingsvormen die bijdragen aan je krachtopbouw. Bedenk wat jouw doel is om te bewegen, en ga dan over tot actie. Dan hou je geheid het regelmatig bewegen goed vol.

1. Bewegen voor je algehele gezondheid

Lichaamsbeweging heeft niet alleen een positief effect op je gewicht, maar ook op je hart, je vaten, je bloeddruk, je bloedsuikerspiegel, de hormonen, het immuunsysteem en zelfs op je geheugen.

2. Bewegen om af te vallen

Beweging zorgt ervoor dat je calorieën verbrandt. Dat is belangrijk wanneer je wilt afvallen. Daarnaast zorgt bewegen ook voor meer spiermassa en daarmee voor een versnelling van je metabolisme en een verhoogde vetverbranding, zelfs tijdens je slaap.

3. Bewegen om je fitter te voelen

Als je meer beweegt verbetert je conditie en krijg je automatisch meer energie. Je lichaam zorgt voor het steeds beter funtioneren van je hart en je longen die zorgt voor betere energievoorziening met behulp van zuurstof, vetten en koolhydraten.

4. Bewegen om stress te reduceren

Door intensiever te bewegen, maakt je lichaam endorfine en dopamine aan. Dit zijn neurotransmitters. Deze stofjes geven je een euforisch en goed gevoel, waardoor je beter tegen stress en zorgen kunt.

5. Bewegen voor verbetering van je humeur

Door de aanmaak van de bovenstaande neurotransmitters krijg je een euforisch gevoel waardoor je alleen maar vaker wil bewegen. Als je vaker gaat bewegen, dan maakt je lichaam ook makkelijker deze stofjes aan.

6. Bewegen om je zelfvertrouwen op te krikken

Als je meer gaat bewegen ga je er beter uitzien en gaat je zelfvertrouwen vanzelf omhoog. Je zelfvertrouwen gaat ook omhoog als je een beweegplan en doel voor jezelf hebt opgesteld en je deze realiseert.

7. Bewegen om je hersenen vitaal te houden

Niet alleen je spieren, ook je hersenen zijn gebaat bij regelmatig sporten. Dagelijkse lichaamsbeweging bevordert de bloedsomloop. Er komt meer zuurstof in je hersenen waardoor deze beter gaan functioneren.

8. Bewegen om je lichaam jong te houden

Hoe ouder je wordt, hoe meer je gaat aftakelen, ja echt. Vanaf ongeveer onze 28 ste jaar gaan we beetje bij beetje verouderen. Spiermassa gaat achteruit en andere organen gaan verouderen…. Als je er niets aan doet. Je gaat je lichaam anders bekijken. In plaats van hoe het eruit ziet, ga je ook kijken wat het allemaal kan. Beweging zorgt ervoor dat het verouderingsproces vertraagd. Je blijft er dus langer jong uitzien., je kunt dus langer je lichaamsfuncties goed houden etc.

9. Bewegen voor vermindering van depressieve gevoelens

Intensieve beweging kan depressieve gevoelens verminderen. Je lichaam maakt tijdens de workout het stofje fenylethylamine aan. Denk aan de running therapie, speciaal ontwikkeld voor mensen met depressieve klachten.

10. Bewegen voor verbetering van je slaap

Regelmatig bewegen zorgt ervoor dat je sneller inslaapt, en het zorgt voor een diepere slaap, waardoor de kwaliteit van het slapen stijgt. Door de inspanning overdag komt ons lichaam ‘s nachts beter tot rust. Lichamelijke activiteit leidt tot een toename van de stof adenosine. Deze stof is samen met melatonine verantwoordelijk voor het slaperig worden en in slaap kunnen komen. Dus hoe meer je sport en beweegt, des te groter de kans dat je slaperig wordt. Het beste tijdstip om te sporten is ‘s middags of de vroege avond, minstens een half uur. Hoewel beweging in de ochtend ook een goed effect heeft, moet er ‘s ochtends langer worden gesport om de slaapkwaliteit gunstig te beïnvloeden.

Wat is jouw reden om meer te bewegen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aanmelden GLI