De rol van de darmflora wordt steeds duidelijker

In de darmen onderdrukken de goede bacterien de slechte. Maar er kan heel veel misgaan. Relatie tussen darmflora, chronische ziektes en overgewicht is aangetoond.

In een artikel in de Volkskrant van 11 januari 2014 worden de onderzoeksresultaten beschreven naar de relatie tussen darmflora en chronische ziektes. reuma, astma, Crohn, hart- en vaatziektes en darmkanker worden genoemd als gevolg van een verstoorde darmflora! Lees het artikel rol van de darmflora wordt steeds duidelijker

Samengevat:

  • Een hele reeks westerse ziekten hangt samen met een ontwrichting van de darmflora: van darmontstekingen en auto-immuunziekten als reuma en astma, tot diabetes type II, hart – en vaatziekten en kanker en zelfs psychiatrische aandoeningen zoals autisme en depressie
  • In Nature toonde een team van onderzoekers eind augustus 2013 aan dat 1/3 van de westerlingen een sterk verarmde darmflora heeft. Deze mensen hebben vaker overgewicht, meer ontstekingen in hun lichaam en een verhoogde cholesterolspiegel.
  • In november toonde het tijdschrift Elife aan dat reuma samenhangt met een toename van schadelijke bacteriën in de dikke darm.
  • Wie veel vetten en eiwitten eet, stimuleert ontstekingsopwekkende bacteriën. Wie veel vezels eet, stimuleert gunstige bacteriën.
  • Antibiotica doodt alle bacteriën in de darmflora, zowel goede als de slechte.
  • Vezels hebben we gedurende onze evolutie, grofweg 100 gram, gegeten. Nu is deze consumptie gemiddeld teruggevallen naar gemiddeld 25 gram. Vezels remmen ontstekingen.
  • Het herstel van de darmflora dmv poeptransplantatie bijvoorbeeld is als schieten met een kanonskogel, waarvan de mogelijke bij-effecten niet goed te overzien zijn.
  • Het herstel van de darmflora door probiotica zoals Yakult of Vifit kan iig tijdelijk het immuunsysteem helpen reguleren en schadelijke bacterien doden. (Mijn mening: Dit kan mijns inziens met alle zure zuivelprodukten)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aanmelden GLI