Misstanden in de voedingsindustrie

Gelijk al in de eerste maand van 2014 zijn al meerdere misstanden naar boven gekomen in de voedingsindustrie. Een hele positieve ontwikkeling dat hier steeds meer bekendheid over komt. De voedingsindustrie blijkt keer op keer niet gericht op de consument maar meer op het vullen van eigen zakken. De etiketten staan vol met kleine letters en tekens… fabrikanten doen heel veel moeite om de consument te misleiden. Zie ook onderstaande uitzending van Tros Radar over “Gebakken lucht in de supermarkt”.

De Keuringsdienst van Waarde komt regelmatig met zeer opmerkelijke ontwikkelingen  in de voedingsindustrie. Eigenlijk voor iedere consument een must om de uitzendingen van deze Keuringsdienst te bekijken. Onlangs werd het produkt “Groene thee”van Liptonice, aan een onderzoek onderheven. In de thee zaten vreemde bolletjes, die voor 2/3 uit suiker bleken te bestaan en voor 1/3 uit aroma’s. Bekijk de video.

In bijna alle produkten is tegenwoordig suiker toegevoegd, we zijn namelijk zo gewend aan de zoete smaak, dat we bijna niet zonder willen. Naast dat suiker je hormonen in de war schopt pleegt het ook nog eens roofbouw op je lichaam daar het lichaam stoffen moet onttrekken om suiker te kunnen verteren.

Suiker onder veel benamingen wordt als toevoeging van veel produkten gebruikt . De verschillende benamingen veroorzaken dat consumenten in verwarring worden gebracht. Ook aroma (ook onder verschillende benamingen terug te vinden) wordt veelvuldig gebruikt als toevoeging. Zelfs op produkten met een gezondheidslabel zoals Optimel Puur. Als je op een verpakking algemene benamingen zoals ‘aroma’s’ of ‘kruiden en specerijen’ ziet staan, dan heeft de fabrikant wat te verbergen. Als het zuivere ingrediënten waren zoals zeezout, vanille of iets anders, hadden ze het er wel op vermeld. In de meeste gevallen betekent het dat er de kunstmatige smaakversterker E621 in is verstopt. En je wilt niet weten in hoeveel producten dit zit, zelfs in het kleinste bouillonblokje van Maggi zit E621.

Ook een openbaring is het verhaal rond gerookte zalm . Soms blijkt zalm bespoten te zijn met een stofje uit een fles “Liquid Smoke”. Lees het verhaal “Wat je niet wilde weten over de zalm op je bord“.

Weet jij nog misstanden die je wilt delen? Deel deze dan aub onder in de vorm van een reactie.  Dit stel ik erg op prijs! Ik ben van mening dat hoe meer bekendheid aan misstanden wordt gegeven, hoe groter de kans is dat de voedselindustrie rekening zal houden met gezondheidseisen die worden gesteld aan voeding.

Zie de meest misleidende producten van 2013 volgens Foodwatch en/of bekijk de video.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aanmelden GLI