Basis groentesoepen

De basis van een soep is een bouillon. Deze kan je zelf maken van groente. Dit kan ook heel eenvoudig (natuurlijk altijd minder lekker, maar welk makkelijk) van een groentebouillontablet zijn, of kruidenbouillontablet of -poeder (het liefst zonder gist, zonder geraffineerd zout en verkeerde e-nrs zoals E621). Daarnaast kan je ook zonder bouillonblokje of verse bouillon de soep op smaak maken met zelf toegevoegde kruiden zoals het maggi kruid.

Normaal gesproken wordt er vanuit gegaan dat 1 bouillontablet voor ½ liter vocht voldoende is. Doch de bouillon is dan rijkelijk zout ofwel natrium en dit is niet goed voor onze gezondheid. Ga uit van 1 tablet voor ¾ liter water.

Per liter soep kan je als basis uitgaan van 1 ui en 1 klein teentje knoflook. De ui en knoflook snipper je fijn en fruit je aan, in 1 eetlepel olijfolie extra vierge of in 1 likje kokosvet. Daarna kun je naar hartenwens toevoegen voor:

  • Tomatensoep: verse vleestomaten en/of een pak gezeefde tomaten of een blik tomatenstukje (als hierin zout is toegevoegd kan je bouillon met alleen kruiden gebruiken)
  • Preisoep: 3 stengels kleingesneden prei (400-500gram)
  • Wortelsoep: 3-4 kleingesneden wortels
  • Pompoensoep: pompoen, en tevens een wortel en stukje wit van prei.
  • Doperwtensoep: 1 zakje diepvrieserwtjes
  • Spruitjessoep: 300 gram spruitjes
  • Venkelsoep: 1 dikke venkelknol fijn gesneden
  • Spinaziesoep: 1 pak diepvriesspinazie of 1 zak verse spinazie
  • Groentesoep: een stuk knolselderij, een stuk prei en wat je verder in huis hebt.
  • Variëren met allerlei groente kan ook, alles is mogelijk.

De groente roerbak je even heel kort waarna je 1 liter bouillon toe voegt. Na een kwartier zijn de meeste groente wel gaar, kook zo kort mogelijk. Je kunt de soep dan fijn maken met een staafmixer.

De soep kun je afmaken met een scheutje crème-frache of voor een meer oosterse soep met een scheutje kokosmelk en vers gemalen peper. Maar ook mosterd is een lekkere smaakmaker en kerrie, kurkuma, gember etc. Garneer met wat fijn gesneden peterselie, selderij, bieslook of andere kruiden.

Vermijd het kopen van kant en klare zakjes/ blikjes/ zakken soep. Hier zijn veel stoffen aan toegevoegd, waar we niet op zitten te wachten. o.a. veel zout, kleur-geur en smaakstoffen. Let bij een glutenvrij dieet op het logo glutenvrij bij bouillonblokjes of pakjes en zakjes.

Het voordeel van zelfgemaakte soep is dat je hem lekker op jouw smaak kunt afstemmen, je minder zout binnen krijgt en een hele grote dosis groente, waarin veel kalium zit. Deze stof is de tegenhanger van natrium (keukenzout) en heeft een positieve invloed op je bloeddruk.

Verder zitten er veel vitamines en mineralen in, stoffen die we dagelijks in grote hoeveelheden nodig hebben.

Zie ook mijn andere soeprecepten.

Laat je een reactie achter als je één van de soepen lekker vindt of juist helemaal niet. Ik stel het namelijk erg op prijs als deze lijst met jouw variaties kan worden aangevuld. Alvast bedankt!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aanmelden GLI