Om deze vraag te kunnen beantwoorden zal ik eerst het onderscheid maken in geraffineerde en ongeraffineerde suikers.
1. Wat is het verschil tussen geraffineerde en ongeraffineerde suiker in de pure betekenis zoals wij suikers kennen?
Ongeraffineerde suiker is suiker in zijn natuurlijke vorm, het is nog niet ‘schoongemaakt’ in de fabriek. Dit is ruwe (riet)suiker. De suiker wordt schoongemaakt om de suiker wit van kleur te maken, met een neutrale smaak en lange houdbaarheid. Door het raffineren van de suiker worden allerlei stoffen uit de suiker gehaald die je lichaam nodig heeft om de suiker goed te verwerken.
2. Hoe wordt geraffineerde suiker gemaakt?
Om geraffineerde suiker te krijgen moet men de suiker wassen, snijden, malen, walsen (persen), filteren, centrifugeren, klaren, carbonatatie (fosfatatie), indikken door verdamping, ontkleuren (m.b.v. verkoolde koeienbeenderen), ionenuitwisseling met een hars, verder indikken door evaporatie, kristallisatie, nogmaals centrifugeren en drogen (behandelen met antischuimmiddel, behandelen met formaldehyde, verzuren met zwaveldioxide, toevoegen van hardheidsstabilisator, schonen m.b.v. blauwzuur, enz.
3. Bevat witte suiker voedingsstoffen die het lichaam herkent?
Ongeraffineerde suiker bevat allerlei vezels, mineralen, enzymen en vitaminen. Deze stoffen heeft je lichaam nodig om suiker goed te verteren. Al deze ‘goede’ stoffen worden tijdens het raffineren uit de suiker gehaald, waardoor je lichaam ze uit z’n eigen reserves moet halen. Die stoffen had je lichaam eigenlijk opgeslagen voor onder meer een goed werkend immuunsysteem. Door het eten van geraffineerde suiker moet je lichaam die stoffen echter gebruiken voor het verwerken van de suiker. Hierdoor kan je immuunsysteem verzwakt raken. Bovendien brengt de onttrekking van deze stoffen uit het lichaam allerlei andere processen in je lichaam door de war, zoals de hormoonhuishouding. In heel veel produkten zitten geraffineerde suikers.
4. Welke produkten bevatten natuurlijke suikers?
Bijna al het voedsel uit de natuur bevat natuurlijke suikers( uitzonderingen: olie, vis en vlees) . Van graankorrels worden bijvoorbeeld verschillende meel- of bloemsoorten gemaakt. Meel is ook een soort suiker voor je lichaam. Zo is volkorenmeel een minimaal geraffineerd produkt. Het is grof en het bevat de gehele vlies van de graankorrel, ofwel de zemel. Tarwemeel, witte rijst etc zijn de meer geraffineerde meelsoorten. Ook fruit, groentes en peulvruchten bevatten veel suikers. Als je deze eet, zorgt de combinatie met vezels voor een verzadigd gevoel. Je lichaam herkent deze suikers.
5. Wat voor effecten hebben geraffineerde suikers op de bloedsuikerspiegel?
Ook zorgt het eten van geraffineerde suiker voor een verstoorde bloedsuikerspiegel. Geraffineerde producten, zoals witbrood, witte pasta en geraffineerde suikers, zorgen voor een snelle verhoging van de bloedsuikerspiegel. Dat geeft een gevoel van energie. Daarom krijg je ook zo’n behoefte aan iets met suiker als je je moe voelt. Maar het lichaam vindt het niet prettig als de bloedsuikerspiegel plotseling omhoog schiet, vooral niet als dat vaak gebeurt. Wanneer de bloedsuikerspiegel snel omhoog gaat, neemt het lichaam noodmaatregelen om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Als je vaak geraffineerde producten eet gaat het lichaam op een gegeven moment te hard werken om de bloedsuikerspiegel omlaag te krijgen. Dit veroorzaakt een verstoring in je lichaam en kan voor een heleboel klachten zorgen (zoals vermoeidheid en depressiviteit) en het kan leiden tot Diabetes.
Wat is fructose?
Sommige mensen gebruiken fructose in plaats van witte suiker, omdat je bloedsuikerspiegel er minder snel van omhoog schiet. Fructose zit van nature in fruit, wat je zonder problemen kunt eten. Maar fructose wordt ook in poedervorm verkocht. Deze vorm van fructose is ook geraffineerde suiker. De vitamines en mineralen zijn eruit gehaald en je lichaam moet die -net als bij ‘gewone’ witte suiker- ergens anders vandaan halen. Daarom zijn vruchten zo handig, daar zit alles gewoon kant en klaar in: het is lekker zoet én bevat alle nodige stofjes waardoor je lichaam de suiker goed kan verwerken.