Speltbrood uit de broodbakmachine

Het kunnen bakken van speltbrood in een broodbakmachine is afhankelijk van de mogelijkheden van de machine. Spelt moet namelijk niet te lang gekneed worden en de rusttijd is ook anders dan bij tarwebrood. Veel broodbakmachines zijn alleen ingesteld op het bakken van tarwebrood, dus eigenlijk is het een kwestie van uitproberen of jouw broodbakmachine speltbrood kan bakken.

Ik heb het in mijn broodbakmachine voor elkaar gekregen een lekkere speltbrood te bakken, met volkoren speltmeel.

Ingredienten (voor 650 gram brood)

 • 450 gram volkoren speltmeel
 • 225 ml lauw water
 • 1,5 tl keltisch of himalaya zout
 • 1 tl honing, koudgeslingerd of 1 tl kokosbloesemsuiker
 • 1 tl droge gist
 • 2 el olijfolie of (kokos/room)boter

Bereiding

 1. Doe het meel in de bak en maak er een berg van.
 2. Giet water rondom de berg, dus echt aan de zijkanten
 3. En voeg het zout, de olie of boter en de honing toe aan het water verdeeld rondom
 4. Maak in het midden van de berg meel een kuiltje en doe daar de gist in. Dit mag niet met het zout in aanraking komen, anders vermindert de gistwerking!
 5. Stel de machine in op volkoren brood.

Alternatieven: Voor extra smeuïg brood kan je 1 ei toevoegen. Ook zaden en pitten kunnen evt toegevoegd worden, meestal na een tijdje (lees de gebruiksaanwijzingen van de machine hierover door)

 

2 Reacties

 1. Het speltrood heb ik gebakkej volgens jouw recept. Gebruik je hetzelfde programma als voor volkoren brood? Het speltbrood was niet zo hoog als het volkoren of bruine brood. Klopt dat? Ook vond ik het toch een beetje droog na afkoeling.

 2. Hoi Marleen, sorry voor deze verlate reactie. Mijn website werkt achter de schermen voor mij niet meer zo gebruiksvriendelijk. Ik gebruik inderdaad hetzelfde programma als voor volkoren brood. En dat het niet dezelfde hoogte heeft als bij volkoren of bruin brood kan diverse redenen hebben. Bij mij rijst het brood over het algemeen wel mooi. En dit brood moet je wel snel opeten of invriezen, dit wordt anders gauw droog en minder lekker. Hopelijk gaat het bakken van dit brood ondertussen al beter. Groetjes Monica

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aanmelden GLI