Welke voeding bij Prikkelbare darm syndroom?

In Nederland heeft 10% van de mensen last van het Prikkelbare Darm Syndroom, ook wel PDS genoemd. De klachten zijn onder andere een opgeblazen buik, obstipatie / diarree en gasvorming. Een oorzaak van klachten kan gelegen liggen in stress of maag- en darminfecties maar ook door het nuttigen van bepaalde voedingsmiddelen.

Het Prikkelbare darm syndroom is vaak een reactie van het lichaam op de schade die wordt aangericht door candida. Het probleem ontstaat hierin wanneer er door overmatige suiker consumptie, vaak gecombineerd met kort of langdurig gebruik van antibiotica, synthetische vitaminen of medicatie, een verstoorde balans ontstaat in de darmen. Een disbalans tussen de bacteriën die helpen met de vertering en de van nature in de darm aanwezige Candida gist/schimmel. Candida kan dan gaan ‘woekeren’ en door de darmwand heen groeien. De reden waarom er 2x zoveel vrouwen als mannen zijn met een prikkelbare darm is, omdat een groot deel van de met name jonge vrouwen dagelijks medicatie gebruikt in de vorm van de anticonceptie pil, wat een bekende trigger is van Candida.

Op de Monash univeriteit in Melbourne / Australië hebben onderzoekers het FODMAP-dieet uitgevonden. Dit ‘dieet’ kent een eliminatiefase waarin bepaalde groepen voedingsmiddelen worden uitgesloten uit je voeding. Na 4 tot 6 weken worden voedingsmiddelen via een herintroductieschema per groep geherïntroduceerd zodat duidelijk wordt welke voeding klachten geeft.

FODMAP staat voor:

F = Fermenteerbare
O = Oligo-sacchariden (tarwe, peulvruchten en meer)
D = Di-sacchariden (lactose)
M =Mono-sacchariden (fructose)
A = and
P = Polyolen (suikeralcohol ofwel extrinsieke zoetstoffen)

Herken je de klachten die samenhangen  met een prikkelbare darmsyndroom? Is deze diagnose ook door de huisarts gesteld? Zijn de klachten tot nu toe onverklaarbaar gebleven?  Doe dan onder mijn begeleiding de testen waarmee bij ongeveer 75% van de mensen met PDS goede resultaten zijn geboekt en klachten zijn verdwenen danwel substantieel minder zijn geworden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aanmelden GLI