Verandering van spijs doet eten, geldt ook in de sport

Een van de principes van trainen is variatie. Om jezelf te verbeteren, zal je lichaam steeds op een andere manier moeten worden geprikkeld. Voor de hardloper die wekelijk zijn standaard loopje loopt, meestal in hetzelfde tempo en hetzelfde rondje, kan gevarieerd trainen een prestatie verhogende uitwerking opleveren. Het lichaam wordt namelijk niet meer geprikkeld als altijd dezelfde training op het menu staat. Verandering van spijs doet eten, geldt ook bij training. Tracht het lichaam dus altijd een ander menu (cq training) voor te schotelen. Altijd rustige trainen of altijd intensief heeft, indien je wilt verbeteren weinig zin. En afvallen wordt op een gegeven moment ook steeds lastiger als je steeds hetzelfde doet aan beweging (en in de voeding).

Ook qua conditie ga je achteruit als je steeds op eenzelfde manier beweegt. Veel mensen hebben de neiging bij conditie training te denken aan zo veel mogelijk en zo intensief mogelijk wandelen, hardlopen en/of fietsen. Maar een goede interval training werkt nog effectiever qua conditieverbetering.

Denk bij interval training aan tempo verandering in 1 training met tijdsblokken variërend in intensief en matig tempo. Je kunt ook helemaal out of the box denken en kiezen voor het vervangen van één wekelijkse training door een andere vorm van bewegen, zoals het hardlopen vervangen door zwemmen. Zo train je ook veel spiergroepen, alleen net met een andere intensiteit.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aanmelden GLI