Intermittent fasting, DE oplossing voor afvallen?

“Vasten” is het onderwerp van het programma Dokters van Morgen op 8 oktober 2019. En hierbij gaat om de vorm “Intermittent fasting”, ofwel periodiek vasten. Op iedere hoek van de straat kun je eten halen. 24 uur per dag, zeven dagen in de week. Is het eigenlijk gezond om altijd maar te kunnen eten? En wat levert het op als je een periode niet eet? Dit was in het kort waar het in het programma om ging. Wil je de uitzending terug zien, ga naar https://zorgnu.avrotros.nl/uitzendingen/uitzending/item/vasten-dokters-van-morgen-08-10-2019/

En ja hoor, er lijkt een nieuwe hype te zijn geboren. “Door deze nieuwe afvaltrend vliegen de kilo’s er af” roept RTL Boulevard, zie de video https://www.rtlboulevard.nl/video/tv-fragmenten/video/4876321/dit-de-nieuwste-afvaltrend.

Voordat je aan intermittent fasting, ofwel periodiek vasten gaat wil ik mijn ervaringen met je delen. Mijn persoonlijke ervaringen met deze vorm van vasten zijn erg positief. Ik zal eerst wat meer over mezelf schrijven om dit in het geheel te kunnen plaatsen. Ik had 7 jaar geleden een voorgeschiedenis van auto-immuunklachten, met name uveïtis en reumatische klachten als psoriasis en artrose. Artsen in de reguliere gezondheidszorg zagen dit als afzonderlijke aandoeningen en schreven steeds meer medicatie voor om deze klachten tijdelijk te kunnen onderdrukken, met andere woorden, een behandeling voor symptoombestrijding. Uiteindelijk ben ik gaan zoeken naar therapeuten/ artsen die mij konden vertellen waar de oorsprong ligt van deze klachten. Ik vond diverse behandelaars die mij in mijn zoektocht verder hebben geholpen, zoals een homeopaat (waarvan ik heb geleerd dat suikers en stress je immuunsysteem onderuit halen), een orthomoleculair (voedings)arts (zij leerde mij de ins en outs van voeding in relatie tot je bloedwaardes /ontstekingen) en een natuurarts. Deze laatste arts heeft me gewezen op het belang van periodiek vasten in relatie tot je gezondheid. Ieder eetmoment zorgt namelijk voor een ontsteking in je lichaam. En te veel ontstekingen kunnen de kans vergroten op het aanwakkkeren van auto-immuunklachten zoals psoarias etc. Het advies van hem voor mij was, zorg er voor dat je lichaam een lange periode rust heeft (zonder eetmomenten) en start je eerste eetmoment met een goede lunch, eet een goed avondmaal en eet zonodig 1 of 2 tussendoortjes tussendoor. De inzichten die ik heb gekregen na de diverse begeleidingen in de alternatieve geneeskunde hebben mijn ogen geopend en mij doen omscholen tot leefstijl. Ik ben in 2011 gestart met een 3 jarige opleiding tot leefstijlcoach, waarin ik leerde wat voeding, beweging en ontspanning kon betekenen voor je vitaliteit en gezondheid. In 2012 was mijn leefstijlcoachpraktijk Geniet van Gezond een feit, waarin ik mensen help op hun pad naar een gezonde leefstijl.

Het periodiek vasten heeft voor mij een preventief karakter, auto-immuunklachten onderdrukt te houden, te blijven in de vetverbranding (te veel lichaamsvetten zorgen voor stille ontstekingen die de kans vergroten op hart- en vaataandoeningen, diabetes etc) en daarmee optimale gezondheid te behouden.

Het antwoord op de vraag “Wat levert het op als je een tijdje niet eet” kan per persoon verschillen, mogelijk is:

  • verbetering van bloedsuikerspiegelwaarden
    • Bij prediabetes, verlaging kans op diabetes type 2
    • Bij diabetes type 2 met medicatie, af van medicatie
  • verbetering van bloeddrukwaardes
    • Zowel bij verhoogde als bij verlaagde bloeddruk
  • verbetering cholesterolwaardes
  • lichaamsvet verbranding en daarmee gewichtsverlies
  • lichamelijke en geestelijke energie toename
  • toename weerstand
  • afname ontstekingswaardes en daarmee afname auto-immuunklachten en andere chronische klachten
  • afname snaaibehoefte en zoete drang
  • etc

Als je, na dit alles gelezen hebt, denkt dat periodiek vasten per definitie een gezonde afvaltrend, lees dan verder. Er is een MITS aan het gezondheidsaspect van periodiek vasten. Periodiek vasten is alleen gezond MITS je zorgt voor je dagelijkse benodigde bouw- en brandstoffen, ofwel je voedingsstoffen koolhydraten, eiwitten en vetten. Er zijn ondertussen meerdere ‘vasten’kookboeken verschenen die een mijns inziens onverantwoord voedingspatroon voorschrijven in een periodiek vastenperiode. Een voedingspatroon wordt bijvoorbeeld voorgeschreven met over de dag genomen te weinig voeding. Ook zie je ‘ periodiek vasten’kookboeken met recepten met ongezonde ingrediënten. Als je zelf aan de slag gaat met deze kookboeken, let er dan op dat je wel voldoende en juiste voeding (ieder lichaam is anders) binnen krijgt. Daarnaast kan je het effect van periodiek vasten vergroten door te letten op je beweging en je ontspanning (vorm en tijdstip).

Heb jij ervaring met periodiek vasten? Dan zouden wij het super vinden als je deze in een reactie op deze blog wil delen met ons.

Wil je weten of periodiek vasten ook iets voor jou kan betekenen, heb je vragen of wil je begeleiding in onze praktijk bij periodiek vasten? Je kunt ons altijd mailen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aanmelden GLI