Soto Ajam

Geen betere remedie dan een kop hete kippensoep op koude dagen. Veel warme dranken zijn goed voor een verkoudheid maar kippensoep is een uitblinker. Het maakt het taaie slijm dunner zodat je het beter kunt ophoesten en het onderdrukt de werking van witte bloedcellen, zodat je minder hoest. Kip zit vol goede eiwitten en mineralen. Kies als je budget het toelaat, wel voor de biologische kip, zonder antibiotica en groeihormonen. Dan breng je tenminste niet je hormoonhuishouding en je darmflora in de war. Soepen zijn daarnaast altijd goed om gewicht te beheersen, als tussendoortje en voor bij de lunch.

Ingrediënten

  • 1 kip (ongeveer 1 kg)
  • 2 lt water
  • 1/2 dl kokosolie
  • 2 middelgrote uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1/2 el assem
  • 1/4 blokje santen ofwel kokos
  • 2 dessertlepels zoete sojasaus (merk zonder E621 toevoeging)

Kruiden

  • 2 fijngemaakte kemirinoten
  • 2 blaadjes salam
  • 2 plakjes laos
  • 3 tl koenjit ofwel kurkuma
  • 2 tl ketoembar
  • 1 tl trassi ofwel garnalenpasta
  • zout naar smaak

Garnering

  • alleen het wit van 1 middelgrote prei of met 200 gram sperziebonen
  • 1 bosje selderie (heel fijn gehakt)
  • 3 hardgekookte eieren (in partjes)
  • 100 gram taugé

Mogelijke vervangingen

* Assem : citroensap of azijn.
* Salamblad : laurierblad.
* Gula djawa : bruine basterdsuiker.
* Kemirienoten : amandelen of ongezouten pinda’s
* Ketoembar : platte peterselie.
* Laos: gemberpoeder plus peper

Bereiding

  1. Zet de gehele kip op met het water en trek daarvan bouillon in 1,5 uur.
  2. Haal de kip er uit. Laat het afkoelen en pluis het vlees uit en doe dit terug in de bouillon
  3. Snijd ondertussen de ui en de knoflook fijn en fruit deze in de olie glazig.
  4. Voeg de boemboes erbij en fruit deze mee.
  5. Voeg dit geheel bij de bouillon, doe de assem erbij en laat dit ongeveer 5 minuten sudderen
  6. Doe het blokje santen erbij en laat dit smelten
  7. Maak de bouillon af met de ketjap en eventueel zout naar smaak
  8. Verwijder voor het opdienen de blaadjes en de laos
  9. Doe de taugé in een vergiet en spoel ze af onder de kraan. Verwijder de groene zaadhuisjes en beurse plekken. Overgiet ze vervolges met kokend water om ziekmakende bacteriën te doden. Wees hier alert op bij kleine kinderen en oudere mensen.
  10. Dien de soto ajam op met taugé, prei, selderij of gekookte sperziebonen en de gekookte partjes ei. Eet smakelijk!

Deze soep wordt in de Indische cultuur gegeten met witte rijst. Witte rijst geeft snelle energie, wat bijvoorbeeld na een intensieve inspanning prima is. Ik adviseer voor de broodnodige voedingsstoffen en voor een stabiele bloedsuikerspiegel te kiezen voor zilvervliesrijst.

Let bij een glutenvrij dieet op de gluten in de smaakmakers zoals de ketjap en de garnalenpasta. De glutenvrije varianten zijn te koop bij een reformwinkel en zijn veelal voorzien van het logo glutenvrij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aanmelden GLI