Pompoen stoofschotel

Pompoen is echt een verwarmende groente, lekker voor de koude dagen. Het bevat veel bètacaroteen, calcium, kalium, ijzer, vitamine B en C en is rijk aan voedingsvezels. Pompoenen en linzen, die beiden in deze stoofschotel voorkomen, zijn rijk aan vezels, wat natuurlijk van belang is voor een goede darmwerking. Gezond vezelrijk voedsel waaronder zeker groente en fruit zijn de basis van een regelmatige stoelgang en een goede darmwerking. Vervolgens is de pompoen cholesterolverlagend en glucoseverlagend. Uit onderzoeken is gebleken dat het consumeren van pompoen, duidelijk mensen met overgewicht helpt om af te vallen. Verbetering van gezichtsvermogen. De oranje kleur van pompoen bevat hoge bètacaroteen gehalte. Bètacaroteen is een voorloper van vitamine A, wat nodig is voor een gezonde gezichtsvermogen (visus). Daarnaast heeft het een anti-oxidatieve werking. Een hoog vitamine C-gehalte. Het werkt bloeddrukverlagend. En ga zo maar door.

Linzen heeft zeker net zo veel dan wel meer positieve effecten op de gezondheid. Daar wil ik in een ander recept verder op ingaan. Peterselie vervolgens is een kruid dat meer is dan een leuke garnering. Het is te vergelijken met een multi-vitamine supplement.  Ook daar kom ik graag in een ander recept op terug.

pompoen stoof

Ingrediënten

  • 1 grote flespompoen (bio of direkt van de lokale boer)
  • 250 gram rundworst (bio)
  • 2 rode uien
  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 tenen knoflook
  • 1 pakje tomatenpuree (70 gram)
  • 1 potje gegrilde paprika’s (295 gram)
  • 350 ml kippenbouillon
  • 250 gram gedroogde linzen
  • 1 bakje platte peterselie (20 gram)

Bereidingswijze

  1. Bereid allereerst de linzen volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  2. Maak de pompoen schoon, schillen hoef je deze niet, wel in parten snijden. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant. Halveer de parten en snijd in blokjes.
  3. Snijd de worst in kleine stukken en bak deze in een gietijzeren pan zonder vet op middelhoog vuur goudbruin en krokant.
  4. Bak vervolgens de ui met de paprikapoeder 3 minuten tot de ui glazig wordt. Bak de knoflook een paar minuten. Voeg de tomatenpuree toe en bak deze 2 minuten mee. Voeg de gegrilde paprika, pompoenstukken en de bouillon toe. Roer het geheel en breng aan de kook.
  5. Leg de deksel schuin op de pan en laat op laag vuur 20 minuten gaar stoven. Schep regelmatig om.
  6. Voeg de linzen toe en laat het geheel nog 5 minuten stoven. Controleer of de pompoenstukken gaar zijn, laat het anders nog even langer stoven.
  7. Verdeel de peterselie over de stoofschotel en serveer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aanmelden GLI