Italiaanse bonensoep met knolselderij

Een heerlijk stevige gezonde soep voor de koude dagen. Hou je van erwtensoep, dan hou je ook van deze soep. De knolselderij is de smaakmaker van deze soep. Knolselderij en peterselie staan net als wortel, anijs en pastinaak bekend om zijn anti-oxidantenwerking, onder andere zeer goed tegen kanker. Daarnaast is knolselderij bekend om zijn bron van vitamine K, goed om onder andere osteoporose tegen te gaan maar ook tegen hart- en vaatziekten. Daarnaast zit deze soep vol vitamine C en B-vitamines van de knolselderij en met veel vezels door de toegevoegde bonen. Het is een supersoep bij verkoudheid door onder andere de kippenbouillon. Ik let altijd bij kant en klaar bouillonblokjes er op dat deze vrij is van het e-nummer e621, de smaakmaker MSG ofwel vetsin.

italiaanse knolselderijsoep

Ingredienten

  • 1 knolselderij
  • 400 gram borlottibonen
  • 250 gram gerookte spekblokjes
  • 2 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 1,5 liter kippenbouillon
  • 4 el olijfolie
  • 3 el peterselie

Bereiding

  1. Snij de knolselderij in blokjes, de uien, de knoflook en de peterselie fijn.
  2. Verhit de olie in een soeppan en bak de uien hierin tot glazig. Voeg de spek toe en bak deze een paar minuutjes mee.
  3. Voeg de knolselderij en de knoflook toe en schep om.
  4. Voeg de bouillon en de bonen (als uit blik, dan eerst laten uitlekken en afspoelen) toe en breng het geheel aan de kook.
  5. Kook het geheel op laat vuur gedurende 25 minuten.
  6. Schep vervolgens de helft uit de pan doe dit in een blender of in een andere kom. Blend dit tot een glad mengsel.
  7. Voeg het gladde mengsel weer toe aan de soeppan en breng het geheel weer aan de kook.
  8. Breng  de soep zonodig verder op smaak met zout en/of peper.
  9. Schenk het uit en garneer het met de peterselie en evt. een straalte olijfolie extra

Eet smakelijk en geniet van gezond!

Voor een glutenvrij dieet zal je op de ingrediëntenlijst van de bouillonblokjes moeten letten op toegevoegde glutenrijke produkten zoals tarwe. Met een logo ‘glutenvrij’ op het etiket zit je goed.

Mogelijke variaties voor deze soep:

  • Kies in plaats van spekjes voor 250 uitgeplozen gekookte kip om het een magerder recept te maken of kies voor chorizo als variatie op de spek.
  • Kies eens voor andere bonen zoals witte bonen, adukibonen etc.

Kijk ook eens naar mijn andere ‘oer’recepten op deze site

Bron: ‘Hallo Jumbo’ kooktijdschrift van de Jumbo, januari 2016

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aanmelden GLI