Hersenen en voeding

De hersenen verbruiken maar liefst twintig procent van onze energie. Ze hebben deze energie (brandstoffen en bouwstoffen) nodig om goed te kunnen functioneren.  Deze brand- en bouwstoffen krijgen we binnen via onze voeding. Ook al vóór de geboorte, bij de aanleg van de hersenen, zijn goede bouw- en voedingsstoffen nodig voor een goede ontwikkeling. Met een tekort aan bouwstoffen ontwikkelen de hersenen zich minder goed; met een tekort aan energie wordt de werking van de hersenen minder. Iemand kan zich dan bijvoorbeeld minder goed concentreren of vergeet dingen.

Bouwstoffen in de vorm van vetzuren zijn voor de mens onmisbaar voor de opbouw en werking van de her­senen. Vetzuren zijn onderdeel van de wanden van cellen en zorgen ervoor dat cellen signalen goed kunnen doorgeven. Met name de onverzadigde vetzuren DHA en EPA (zogeheten omega 3 vetzuren) zijn belangrijk. Beide vetzuren komen overvloedig voor in vette vis, zoals haring, makreel, sardine, zalm en ansjovis. Eén van de manieren om voldoende DHA en EPA binnen te krijgen, is één tot twee keer per week vette vis eten. Een tekort aan onverzadigde vetzuren kan een slechtere communicatie tussen hersencellen veroorzaken. Dat kan leiden tot cogni­tieve problemen zoals een verminderde concentratie en vergeetachtigheid. Inname van te weinig vetzuren wordt zelfs in verband gebracht met aandoeningen als depressie, ADHD, schizofrenie en de ziekte van Alzheimer. Bron: Hersenstichting.

Het blijkt dat 1:4 mensen in Nederland krijgt ooit  een hersenaandoening. Zie ook de uitzending van 15 april 2015, “Geef om je hersenen”.

Daarnaast is beweging van wezenlijk belang ter voorkoming van hersenziektes maar ook voor het herstel. Zo heeft Edwin van der Sar een Foundation opgericht, de “Edwin van der Sar Foudation”, waarin bij Hersenletsel beweging wordt gestimuleerd. Een hierin betrokken specialist op het gebied van Hersenletsel en Beweging is Prof. Erik Schredder, van het boek “Laat je hersenen niet zitten”. In dit boek wordt zitten als de 4de doodsoorzaak gezien.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aanmelden GLI