Groentebolletjes

Met deze groentebolletjes voeg je volop gezonde vitamientjes en mineralen toe aan je voeding, naast dat deze bolletjes veel vezels bevatten. En ze zijn ook nog eens super lekker, leuk om te zien, een gezonde vervanger van brood, makkelijk mee te nemen, goed in te vriezen, lekker voedzaam en goed voor afvallen.

De bolletjes bevatten bijvoorbeeld volop jodium.

Jodium zit in brood vaak toegevoegd. Als je geen brood meer eet, kan je het jodium halen uit bijvoorbeeld zeewier, algen en witvis maar ook een beetje uit grasboter. In deze bolletjes zitten jodiumrijke nori-vlokken. Jodium is goed voor de schildklier, en daarmee voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling. 

Daarnaast bevat veel jodiumrijke voeding ook Vitamine A. Hier heeft een groot deel van de Nederlandse bevolking een tekort aan. Vitamine A verhoogt het afweersysteem, versterkt de botten, verbetert de huid, het haar, de ogen en het tandvlees. Het helpt infecties te voorkomen. Daarnaast werkt het ondersteunend bij bronchitis, verkoudheid, diabetes, hart ziekten, een overactieve schildklier en stress.

Hoe makkelijk kan je brood net even wat gezonder maken 🙂

Ingrediënten

  • 500 gr speltbroodmix
  • 150 gr fijngemalen zaden/pitten of kikkererwtenmeel
  • 200 ml tomatenpuree
  • 200 ml water
  • 2 eieren
  • 2 el zeewiervlokken zoals norivlokken
  • 200 gr fijngesneden groentes (zoals soepgroentes)
  • 1 rode ui, fijngesneden
  • flinke scheut olijfolie
  • 3 volle el Italiaanse kruiden
  • 1 tl psyllium of 4 gr agar agar

Bereiding

  1. Doe de broodmix, de gemalen zaden of het kikkererwtenmeel, de tomatenpuree en het water in een grote kom.
  2. Kneed dit met je handen tot 1 geheel. Voeg evt wat water toe, als het niet een bal kan vormen
  3. Laat het brood 10 u rijzen, afgedekt en op een warme plek
  4. Voeg vervolgens de andere ingrediënten toe en laat nog een half uurtje rijzen
  5. Verwarm ondertussen de oven op 150 graden
  6. Maak van dit beslag 20 ronde bolletjes en plaats deze op een ingevet bakblik
  7. Laat de bolletjes circa 45 minuten bakken in de oven.
  8. Als je in de bolletjes kan prikken met een cocktailprikker, zonder dat er beslag op achterblijft, zijn ze goed
  9. Laat ze goed afkoelen voordat je deze eet

Je kunt ze invriezen. Lekker om zo te eten als gezonde lunchmaaltijd, lekker besmeerd met roomboter. Ze zijn ook heerlijk voor bij het avondeten, naast een maaltijdsoep of een salade.

Eet smakelijk. Geniet van Gezond!

PS Voor de glutenvrije variant van het groentebolletje kan je kiezen voor bijvoorbeeld een haverbroodmix. Blijf bij kant en klaar mixen altijd letten op de ingrediëntenlijst. Een basis broodmix kent alleen meel, of bloem, zout en gist. Meer heb je niet nodig voor het bakken van een brood of voor deze lekkere groentebolletjes.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aanmelden GLI / powerwalk