“Er gaat een wereld voor me open” (Marian)

Aan het eind van de zomer 2015 heb ik contact opgenomen met Monica. Ik zal in het kort iets vertellen over mezelf; ik ben Marian, 37 jaar, getrouwd, en moeder van 2 kinderen (4 en 8 jaar). Ik hou van lekker eten, en associeer dat ook met gezelligheid. Een wijntje erbij vind ik dan ook altijd gezellig. Vooral ‘s avonds gaat het naar mijn idee mis. De kinderen liggen op bed, en mijn man en ik zitten op de bank tv te kijken. Dan krijg ik vaak trek en eet dan chips, chocolade of crackers met kaas. Toen we dat jaar terug kwamen van onze vakantie in Italie, vond ik het genoeg geweest, er moet iets gaan gebeuren anders word ik steeds dikker met serieuze consequenties!

Op 26 augustus 2015 ga ik voor het eerst naar mijn afspraak met Monica. Ik word heel hartelijk en gastvrij ontvangen. Vandaag is mijn intake gesprek waarin ik kan aangeven wat ik wil bereiken en Monica geeft op haar beurt aan wat ze voor mij  kan betekenen. Het is een heel gezellig en leerzaam gesprek. En ik voel een klik tussen mij en Monica, iets wat voor mij belangrijk is. Tijdens het gesprek krijg ik een zelfgemaakt tussendoortje en een groene smoothie om te proeven, en krijg ik het recept mee naar huis.

Maar dan komt het belangrijke moment dat je op de weegschaal gaat staan, niet alleen je gewicht wordt gemeten maar ook BMI, vet% en spiermassa. De uitkomst is confronterend, ik zit dicht tegen obesitas aan. Mijn gewicht is 83,5 kg, bij een lengte van 1.65 cm!! Oeps daar schrik ik wel even van, ik had dat programma, Obesitas, vaak op tv gekeken, maar nu ben ik zelf degene die het overkomt. De feiten liegen er niet om, mijn motivatie is groot en ik ga direct beginnen.

Ik begin met gezond eten neem maatregelen zoals het beperken van een broodmaaltijd, daar voor in de plaats neem ik yoghurt met rozijntjes en gebroken lijnzaad. Ik leer etiketten lezen, krijg voeding tips voor vetverbranding, een boodschappenlijst om je voorraadkast gezond in te richten. Ik voel me energieker, eet over het algemeen al heel veel gezonder en ben zelfs steeds vaker zelf mijn eigen tussendoortjes aan het maken. Aan informatie, kennis en doorzettingsvermogen geen gebrek, maar toch lukt het me niet om het snoep, chips en heerlijke boterhammen met heerlijk beleg te vermijden.

In kleine stappen stelt Monica nieuwe veranderingen voor zoals vezelrijker eten, wandelen uitbreiden en op een gegeven moment zelfs glutenvrij eten. Ze wil met kleine stapjes Paleo eten invoeren en stuurt me een link naar een site toe van Terry Wahls, die een boek heeft geschreven over Paleo eten. Dus de lunchboterhammen zouden moeten worden vervangen door salades met in eerste instantie een klein beetje rijst bijvoorbeeld.

Telkens gaat het een paar dagen goed en dan kom ik toch weer in de verleiding om naar mijn oude eetpatroon terug te keren. Het resultaat is dan ook om te huilen, ik ben 2 kilo afgevallen in een half jaar tijd! De motivatie is steeds verder te zoeken en ik merk dat ik er helemaal niet meer mee bezig ben.

Na een weekend nadenken hak ik de knoop door en bel Monica op. Ik leg haar uit dat ik een time-out wil, omdat het op dit moment niet lukt. Monica is heel begripvol en begrijpt het volkomen, natuurlijk vindt ze het jammer dat ik ermee stop maar we spreken af dat we elkaar over 2 maanden bellen om te kijken of we weer verder gaan. Ik laat alles wat ik heb geleerd bij Monica los, en ga op de oude voet weer verder.

Maar na 3 weken begint het toch weer te knagen… Ik merk dat ik weer geïnteresseerd raak in gezonde voeding en zie op FaceBook een bericht over Paleo. Ik heb er nog nooit van gehoord, het trekt mijn aandacht en ik besef pas later dat dit is waar Monica me in wilde begeleiden. Ik begin me er nu echt in te verdiepen. Paleo is geen dieet, het is een levenstijl. Ik bestel het boek “De Paleo revolutie” en lees het binnen een paar avonden uit.  Ik word hier steeds enthousiaster over en begin zelf te fantaseren over een geweldig lichaam zonder vetrollen. Ik bel Monica op en klets haar bij over mijn idee en vraag haar of het haalbaar is. Monica is gelijk heel enthousiast en we maken een afspraak. Ik prik een datum waarop ik ga beginnen met Paleo, in de dagen ervoor eet ik alles wat ik heel lekker vind of waarvan ik denk dat ik het enorm ga missen.

Op 11 april ga ik beginnen met Paleo. Mijn eerste afspraak met Monica is gelijk weer als vanouds, leerzaam en gezellig met een verantwoord hapje en drankje. Als ik de deur uitloop ben ik nog enthousiaster geworden, Monica kan mensen echt goed motiveren omdat zij zoveel weet over gezonde voeding. Ik heb mijn weegmoment gehad (81,3 kilo ) en we spreken af dat als ik de volgende keer kom dat er een 7 op de weegschaal staat ipv 8…..Na twee weken is het weer zover, en dit keer ga ik heel enthousiast naar de weegschaal toe. En ja hoor ik ben afgevallen, ik weeg 79,6 kilo en zelf mijn vet% is gedaald.

Monica vertelt mij weer allerlei nieuwe dingen en er gaat (nog steeds) een wereld voor me open. Ze helpt me aan een aangepast bewegingsschema (ik heb MS en kan niet intensief sporten).  Ik ga verder met mijn Paleo leefstijl en voel dat ik ook steeds meer energie krijg. Wat heerlijk is dit, er gaat een wereld voor me open.

Twee weken later ga ik weer naar Monica. Dit keer is het ook een beetje spannend want ik ben een midweek op vakantie geweest. Ik heb daar ook Paleo gegeten maar ook wat uitzonderingen gemaakt. Ik ga op de weegschaal staan en ik ben 2 kilo afgevallen!! Monica is heel blij voor me en super enthousiast, we maken een vreugdedansje.

Ik heb nog een lange weg te gaan, maar samen met Monica weet ik zeker dat ik het ga redden. Natuurlijk doe ik het eten zelf, maar zonder alle hulp en motivatie van Monica had ik het niet gered.

Groet Marian

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aanmelden GLI