Druiven uit eigen tuin, recepten en meer

Heerlijke ideeën voor druiven uit eigen tuin, van druivenjam, druivensap tot bevroren druiven voor bij de borrel danwel om later te bereiden. Als jij nog leuke ideetjes hebt, wil je ze dan ook met mij en andere lezers delen. Beschrijf ze in de reactie onder in deze blog.

druiventrossen

druiven uit eigen tuinDruiven zijn rijk aan vitamine C en E, calcium, antioxidanten, fosfor, flavonoiden en kalium. Ze reinigen het spijsverteringssysteem en de huid.

 

 

Donkere druiven bevatten veel antioxidanten. Zowel de witte als de blauwe druiven bevatten een krachtige ontgiftende stof. Druiven zouden ook de symptomen van artritis verlichten.

 

 

 

 

Druivenjam

druivenjam

  • Jampotten en weckpotten steriliseren. Vul de weckpotten/glazen ¾ met water en plaats deze in een wijde, met water gevulde pan. Breng het water aan de kook. zet het vuur lager en kook de potten in 15 min uit. Als je de deksels er losjes op legt, worden deze tegelijkertijd gesteriliseerd. Je kunt ook een schaal i.p.v. een pan gebruiken en het geheel voor 20min bij 100˚ in de oven laten staan.
  • Druiven van de tros halen en schoonmaken. Doe ze in een grote pan met het aanhangende water. Laat dit koken totdat het vrijkomende sap de druivendrap overstijgt. Haal de pan van het vuur. Voeg per kg druiven 2 zakjes geleidpoeder toe (ik heb agar-agar gebruikt) met 4 el gula java (of stevia naar smaak) en roer dit goed door. Giet het sap met de druivendrap over via een zeef in een andere schaal of pan en zorg dat de schillen en de pitten in de zeef achterblijven.
  • Doe de nog vloeibare sap in gesteriliseerde potten en vul deze tot op de rand. Zet de potten voor minimaal 5 minuten op z’n kop zodat de potten vacuüm worden getrokken. Zodra de sap afkoelt wordt de substantie dikker.
  • Zo kan de jam buiten de koelkast voor een langere periode worden bewaard.
  • Anderhalf kg druiven was goed voor ruim 3 volle jampotten.

 

Druivensap

druivensap

Maak sap van druiven met of zonder pitten.Dit kan op 2 manieren:

  1. Doe de gewassen en losse druiven in een sapcentrifuge en bewaar het sap in afgesloten gesteriliseerde flessen (zie de werkwijze voor het maken van druivenjam) voor een lange periode. Buiten de koelkast te bewaren. Je hebt 2,5 kg druiven nodig voor 0,5 lt druivensap.
  2. Doe de gewassen en losse druiven in een pan met aanhangend water. Kook deze totdat het sap de druivendrap overstijgt. Haal het geheel door een zeef en doe de sap in gesteriliseerde flessen. Op deze wijze hou je van 2,5 kg druiven, veel meer sap over, nl, ruim 2 lt druivensap.

 

Druiven invriezen

druivenHaal de druiven van de tros en was ze goed. Doe ze in een bak in de vriezer. Gaat lang mee en is altijd lekker. Variaties:

  • Dien ze een half uur voor de maaltijd op als borrelhap, met of zonder een glas wijn.
  • Gebruik de bevroren druifjes in plaats van ijsblokjes in een drankje. Bevroren druiven zelf zijn erg lekker en verkoelend.
  • Maak een smoothie van bevroren druiven met yoghurt (alleen van toepassing voor druiven zonder pit).

Geef jij onder aan hoe jij je druiven bewerkt? Ik heb ondertussen met mijn nog niet ingevroren druiven een maaltijdsalade gemaakt met quinoa en kip en wil ook andere recepten bedenken. Hou mijn site in de gaten voor de recepten. Kijk hier voor al mijn herfstrecepten Als jij tips of vragen hebt hoor ik ze graag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aanmelden GLI