Drinken voor gezondheid en gewicht!

Je lichaam bestaat voor minimaal 60% uit water. En door zweten, plassen en ademen verlies je meer vocht dan je denkt.

Als het warm zomerweer is, zweet je (ongemerkt) meer dan anders. Het is daarom belangrijk voldoende te drinken om uitdroging te voorkomen. Want vocht heb je nodig omdat oa jouw hersenen, organen en spieren juist kunnen blijven functioneren bij voldoende vocht. Een goede hormoonbalans, een goede spijsvertertering en ziezo een goede gezondheid met een gezond gewicht vereist voldoende drinken.

En water is de beste optie. Het bevat geen kcal. En je lichaam kan dit goed opnemen.

Met warm weer doe je er goed aan om ten minste 2 liter water op een dag te drinken. Drink op 4 momenten op een dag een half liter water zodat je in de tussenliggende tijd je lichaam rust gunt.. Lees hieronder nog meer tips om voldoende te drinken bij warm weer.

Wanneer je minder plast dan gebruikelijk of je urine donker van kleur is, heb je te weinig gedronken. De kans bestaat dat je uitdroogt. Bij uitdroging zweet je minder dan anders. Je kunt daardoor een licht gevoel in het hoofd krijgen en zelfs flauwvallen.

Het is niet slim om je dorst te lessen met suikerrijke dranken, zoals cola, sinas of sap. Daar zitten veel calorieën in. Kies liever voor water, thee en koffie zonder suiker. Koffie drijft geen vocht af, maar alcohol wel. Drink je op een warme dag een drankje met alcohol, dan kun je het beste naast ieder glas alcohol een glas water drinken. Je kunt je water een natuurlijk smaakje geven door er bijvoorbeeld stukjes fruit aan toe te voegen. Of water met thee op smaak maken, ofwel de Cold Brewed Ice Tea

Bij intensief sporten is het dan ook altijd handig om een flesje water of sportdrank bij de hand te houden.

 • Je transpireert om de warmte die vrijkomt door sporten, te kunnen lozen
 • Je ademt intensiever en verbruikt daardoor meer water.
 • Warm weer en duursporten vraagt om een isotoon danwel hypertoon drankje. Deze drankjes kan je zelf maken. Isotoon is bijvoorbeeld een laagje vruchtensap of siroop aangevuld met water. Hypertoon is een vruchtensap. Ook zijn kant en klaar sportdranken te koop. Lees meer over sportdranken

Als je niet sport is water de beste dorstlesser en het makkelijkst opneembaar. De gevolgen van vochttekort:

 • Met 2 % vochtverlies treedt al prestatieverlies op
 • 4% leidt al tot hoofdpijn, duizeligheid en
 • 10% is vragen om ellende.

Alternatieve dorstlessers

 • Water met driepvriesfruit en/of gekneusde blaadjes munt, basilicum of andere kruiden
 • Groentesap
 • Vruchtenthee of rooibosthee
 • Vruchtensap, aangelengde vruchtensap, of siroop. Maximaal 1 glas per dag. Je bloedsuikerspiegel piekt zodanig dat de eetlust daarna extra wordt aangewakkerd. Daarnaast belast je de alvleesklier. Als je te vaak de alvleesklier belast verhoog je het risico op het krijgen van diabetes.
 • Frisdrank, bij uitzondering. Kies bij voorkeur dan niet voor de light variant, daar deze 100x zoeter kan zijn dan de reguliere variant. Frisdrank verzuurt je lichaam, waardoor ontstekingen sneller de kop op kunnen steken. Daarnaast belast het de alvleesklier.
 • Koffie / zwarte thee of groene thee, maximaal 3 koppen per dag. Deze dranken bevatten cafeïne en zorgen daardoor dat je hormonen uit balans raken.

Plan dagelijks je drinkmomenten of zet een alarm als je weet dat je slecht drinkt. Drink minimaal 1,5 lt vocht per dag en 2 lt op een warme dag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aanmelden GLI