Worteltjestaart

Mijn kinderen vonden het lekker, mijn man, mijn indische moeder en nederlandse vader, Slank & Fitters en nog veel meer mensen vonden deze taart zo lekker. Ik vraag me af wie deze cake niet lekker zal vinden. En toch is deze taart zo gezond dat je het zelfs als ontbijt of lunch zou kunnen eten. Zonder geraffineerde suikers, zonder gluten en ook nog eens zonder zuivel. Het is te serveren als een zoet tapa hapje of als een grote feestelijke taart. Geschikt voor na het sporten door de suikers uit de wortel, de eiwitten uit de cashewnoten en de goede vetten. De taart is een variant op de worteltaart van Nanne Hogeland.

Ingrediënten:

  • 120 gram havermout
  • 70 gram kokosolie of roomboter
  • 2 eieren
  • 50 gram kokosbloesemsuiker
  • merg van 1/2 vanillestok
  • 300 gram geschilde winterpeen, gerapst
  • 2 tl wijnsteenbakpoeder
  • 5 druppels stevia-extract
  • 2 tl kaneel
  • 1 tl gemalen kardemon
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1/2 tl zeezout
  • 40 gram rozijnen of ander gedroogd fruit in stukjes

wortelcheesecakeklein zonder creme1

Om het nog veel lekkerder te maken kan je deze taart voorzien van een heerlijke crèmelaag.

Ingrediënten crèmelaag:

  • 100 gram cashewnoten, geweekt
  • 3 el ahornstroop
  • 1 citroen
  • 1 el kokosolie

wortelcheesecake klein

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  2. Vermaal de havermout tot meel
  3. Smelt de kokosolie
  4. Klop de eieren tezamen met de suiker luchtig op
  5. Voeg de vanillemerg en de kokosolie hier aan toe en meng dit goed. Voeg vervolgens de geraspte wortel toe.
  6. Meng in een andere kom de vermalen haver met bakpoeder, stevia, de kruiden en het zout en de rozijnen toe.
  7. Schep het wortelmengsel door dit havermengsel en doe het mengsel in een met bakpapier beklede bakvorm / springvorm (met diameter 22 – 234 cm)
  8. Bak de taart ongeveer 50 minuten totdat de taart van binnen droog is (controleer dit met een saté prikker er in te prikken, deze moet droog er uit komen).
  9. Laat afkoelen en maak de taart af met de crème laag

Bereiding crème laag

  1. Laat de cashew noten een nacht weken in een laag water
  2. Boen de citroen schoon.
  3. Rasp de schil eraf en pers de citroen uit.
  4. Maal in een keukenmachine de cashewnoten met de stroop, het citroenrasp en de citroensap totdat het een romig geheel wordt.
  5. Smelt de kokosolie en voeg dit toe aan het romige cashewnotenmengsel.
  6. Maal dit totdat het één geheel wordt.
  7. Breng eventueel op smaak met extra ahornstroop.

Tip: ook te serveren als een grote worteltjestaart

wortelcheesecake goed zoet

Let bij een glutenvrij dieet op glutenvrije haver. Veel haver uit de reguliere supermarkt bevat gluten. In een reformwinkel vindt je haver met het logo glutenvrij. Daarnaast kan het zijn dat aan gedroogd fruit gluten zijn toegevoegd. Wees daar alert op en check altijd de ingrediëntenlijst op verborgen gluten.

 

Bron: Goed zoet van Nanne Hogeland
Te volgen op social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *