Vet gevulde speculaas

Al zeg ik het zelf, wat een verrukkelijk recept voor de Sinterklaasdagen. Heel erg lekker en niet onbelangrijk, ook nog eens makkelijk te maken met verantwoorde ingrediënten. Suikervrij, lactosevrij en glutenvrij! Wel gezoet met zoetmiddelen, dus nog steeds moet je het zien als een extraatje, maar wel een gezond extraatje.

gevuldespeculaas

Ingrediënten

(voor ca. 16 stukken van 2 bij 2 cm)

  • 150 gram amandelmeel (of 150 gram witte amandelen fijngemalen)
  • 250 gr. gemengde ongebrande noten (cashew, hazelnoot, pecan etc)
  • 6 zachte dadels, ontpit
  • 40 gram speculaaskruiden (doe dit naar smaak, mag ook minder)
  • 2 eetlepels geraspte kokos
  • 2 eetlepels gesmolten kokosboter
  • 4 el ahornsiroop, agavesiroop of koud geslingerde honing
  • vanillemerg uit een ½ vanillestokje

Bereiding

Voor de bodem

  1. Maal de ongebrande noten met de speculaaskruiden tot een fijn mengsel.
  1. Voeg de dadels toe met 2 eetlepels siroop of honing en maal nog even door. Kneed het mengsel vervolgens met je handen tot een deeg. Het moet een plakkerig deeg zijn. Voeg zo nodig wat extra siroop of honing toe.
  2. Verdeel de helft van het deeg over de bodem van een vierkant bakblik of een soortgelijke vorm.

Voor de vulling

  1. Meng het amandelmeel met de geraspte kokos, kokosolie, de vanille en nog eens 2 el siroop of honing. Meng een minuutje en verdeel dit over de bodem die net is gemaakt.
  2. Bedek de vulling met de resterende laag van de bodem en zet de speculaas in de koelkast om wat harder te worden. Klaar is de gevulde speculaas.
  3. Geniet van Gezond!

Optie: Wil je liever nog minder snelle suikers, minder dan de siroop of honing naar eigen smaak en structuur.

Super leuk als je jouw ervaringen wil delen onder in de reactie. Alvast bedankt!

Gezonde groet en een fijne Sinterklaastijd,
Monica

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aanmelden GLI