Pepernoten met spelt

Sinterklaas is in aantocht. Strooigoed, pakjesavond… pepernootjes, kruidnootjes. Deze pepernootjes  zijn een heerlijke variant op de traditionele pepernootjes. Ik heb ze gemaakt met volkoren speltmeel en gedroogd fruit in plaats van bloem en suiker. Ze zijn zo lekker dat het eigenlijk zonde is om deze nootjes als strooigoed te gebruiken. Tip: serveer op pakjesavond, voor bij het uitpakken van de kadootjes, gevuld met geitenkaas of bij een kaasplankje met nootjes.

Het voordeel van deze perpernoot boven de traditionele is dat er gebruik is gemaakt van onbewerkte ingrediënten. Het is een verantwoord vezelrijk tussendoortje. En als je dan ook nog een combinatie met kaas of nootjes maakt zorg je er voor dat je bloedsuiker niet omhoog wordt gejaagd met alleen maar snelle koolhydraten. Door de combinatie met kaas of nootjes zal je niet snel te veel pepernoten eten. Alvast een hele fijne Sinterklaas periode!!

  1.  

Ingrediënten

  • 200 gram volkoren speltmeel
  • 125 gram gedroogde pruimen, dadels of ander (zacht) gedroogd fruit
  • 100 gram gesmolten kokosolie
  • 1 eigeel
  • 2 tl wijnsteenbakpoeder
  • 2 el koekkruiden
  • 1/2 tl vanille essence
  • evt 1 el zoetmaker zoals agavesiroop, tijmsiroop of dadelstroop
  • snufje zout
  • 125 gram zachte geitenkaas

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven 10 minuten voor op 160 graden.
  2. Week het gedroogd fruit.
  3. Pureer het gedroogd fruit met de gesmolten kokosolie en doe het mengsel in een kom waar de overige ingrediënten (behalve de geitenkaas) aan toe kunnen worden gevoegd en meng het goed. In dit recept heb ik gebruik gemaakt van gedroogde pruimen en heb voor het lekkere 1 el agavesiroop toegevoegd. Ik zou zeggen, voeg naar smaak toe.
  4. Zet het eventjes in de koelkast om af te laten koelen en iets harder te laten worden.
  5. Als je de pepernoten wilt vullen met geitenkaas, haal de kaas dan ca 30 minuten van te voren uit de koelkast. Op deze wijze is het beter te verwerken.
  6. Vet ondertussen een ovenplaat in en bekleed deze met bakpapier.
  7. Rol balletjes van het deeg en druk ze voor de gevulde variant een klein beetje plat. Zet ze 20 minuten in de oven, tot ze goudbruin zijn. Even laten afkoelen!
  8. Voor een vulling met geitenkaas verbrokkel je de zachte geitenkaas in kleine stukjes. Pak een pepernoot en smeer op de platte zijde een beetje geitenkaas; vervolgens plaats je boven op de geitenkaas weer een pepernoot (zodat je een bolletje krijgt).
  9. Eet smakelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aanmelden GLI