Pastinaak soep

Een echte herfstsoep! Natuurlijk ook lekker voor in de winter. En ook nog eens super gezond.

Pastinaak is een vergeten groente maar qua voedingswaarde en geneeskracht is dat onterecht. Foliumzuur in pastinaak beschermt de mens tegen dementie, hartziekten en osteoporose. De wortelgroente is rijk aan vezels waardoor het bloedsuikerniveau geen grote diepten en hoogten kent. Er zit genoeg kalium in pastinaak om ertoe bij te dragen dat de bloeddruk niet te hoog wordt. Door sommige fytotherapeuten wordt de pastinaak aanbevolen om sneller te herstellen van ziekten. Pastinaak wordt aanbevolen om te eten als men last heeft van nierziekten, obesitas en cellulitis. Voor mensen die aan obesitas lijden en behoefte hebben aan veel suiker eten is de pastinaak ideaal aangezien hij zoet smaakt en zeer weinig caloriën of verzadigde vetten bevat. Omdat de pastinaak de nieren stimuleert, kan het daardoor afvalstoffen sneller afvoeren en is het ook goed tegen reumatische klachten. En het zit nog eens boordevol anti-oxidanten.

Ingrediënten voor 4 ps

  • 2 el olijfolie
  • 2 uien, fijngehakt
  • 2 geperste knoflookteentjes
  • 2 grote pastinaken, geschild en in kleine blokjes
  • 750-1000 ml kokend water
  • 1 (vegetarisch)bouillonblokje
  • 2 theelepels curry/kerrie poeder
  • oregano, tijm en basilicum naar smaak
  • 100ml slagroom (optioneel)
  • beetje zout en peper

Bereiding

(Voorbereiding: 10 minuten | Bereiding: 25 minuten)

1. Smelt de boter in een grote (saus)pan op middelhoog vuur. Fruit de uienstukjes in de olie tot ze zacht zijn, ca. 5 minuten. Voeg de pastinaak, knoflook, curry poeder en andere kruiden toe en bak een paar minuten om de smaken los te laten komen.

2. Kook het water en meng met het bouillonblokje in een aparte kom. Voeg toe aan de pan en meng goed.

3. Laat 15 minuten zachtjes doorkoken tot de pastinaak zacht is en makkelijk te breken met een houten spatel.

4. Haal van het vuur en mix met een staafmixer of keukenmachine.

5. Hou een paar lepels room apart en roer de rest van de slagroom erdoor en verwarm de soep nog even.

6. Breng op smaak met zout en peper en garneer met het restant van de room.

NB Voor extra garnering, bestrooi met wat paprikapoeder en verse peterselieblaadjes

Let bij een glutenvrij dieet op gluten die kunnen zitten in bouillonblokjes. Glutenvrije bouillonblokjes zijn te koop in een reformwinkel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aanmelden GLI